M-profil


Az M-profil program már többé nem támogatott, az E-Config 3-as verzió váltotta fel. Az új program, az E-Config 3-as verzió az elosztószekrények tervezésére használható. További információért az E-Config 3-as verzióval kapcsolatban és a hozzá szükséges telepítő fájlok letöltéséért kattintson ide:

www.eaton.cz/econfig

Az E-config 3 jelenleg angol nyelvű, a magyar nyelv előkészítése folyamatban van.

2014.október 30-ig az M-profil program használata kiterjeszthető az alábbiak szerint:
 • Ellenőrizze, hogy az M-Profil nem fut.
 • Töltse le javítást a könyvtárba, ahol M-Profil telepítve van (ez általában a C: \ M-PROFIL)
  • Kattints erre a linkre: letöltés
  • Válassza ki a "Mentés másként" opciót az explorer ablakban.
  • Válassza ki a könyvtárat, ahova M-Profil már telepítve van (általában a C: \ M-PROFIL)
 • Futtassa a letöltött fájlt:
  • Használja a fájlkezelőt - menjen a könyvtárba, ahol M-Profil telepítve van (általában a C: \ M-PROFIL).
  • Kattintson duplán a letöltött frissítőcsomagra.
  • Valószínűleg "Biztonsági ellenőrzés" ablak jelenik meg. Erősítse meg a javítás futtatását.
 • A javítást erősítse meg az Igen gomb megnyomásával.
 • M-Profil-t megjavult. Kattintson az OK gombra ezzel bezárja az ablakot. Használhatóság időszak meghosszabbodik 2014. októberéig.
 • Futtassa az M-Profil-t. A Súgó menüben válassza a Névjegy-M-Profil tételt – ellenőrizze, hogy a verzió nem változott, de a licence meghosszabbodott.Regisztráció és szoftverletöltés Regisztráció és szoftverletöltés
mprofil.moeller.cz


Az M-profil program egy, az xBoard+ kisfeszültségű elosztók, XVTL sorolható berendezések, CS szekrények, valamint Global-Line, xBoard kiselosztók tervezésére szolgáló tervezőrendszer, az Eaton termékkínálatában megtalálható készülékek felhasználásával.
A szoftver lehetővé teszi a beépítendő készülékek adatbázisból történő kiválasztásával az elosztószekrények teljes, részletekbe menő megtervezését. A program ellenőrzi a különböző geometriai méretek összeférhetőségét, a készülékek ütközését. Az elkészült tervrajz alapján részletes anyaglista generálható. A program elsődlegesen berendezésgyártóknak, kereskedőknek és tervezőknek készült. A tervezőszoftver egy független programrendszer, melynek futásához csak a Windows operációsrendszer szükséges.


Lehetőségek, szolgáltatások:

 1. Egy projektben párhuzamosan akár 50 elosztó tervezését lehet elvégezni.
 2. Global-Line és xBoard kiselosztók tervezése: A kiselosztót a műszaki jellemző szerint strukturált terméklistából lehet kiválasztani (a beépítendő készülékegységek számát megadva a program a kiválasztandó tokozat megfelelőségét ellenőrzi). Műszaki leírások, fényképek és méretrajzok azonnal megjeleníthetők.
 3. xBoard+ elosztók tervezése: A szekrény jellemzőinek (kivitel, védettség, tűzállóság, kialakítás) és a méreteinek megadásával. A program megadott méretek megfelelőségét azonnal összeveti és ellenőrzi a kiválasztott beépítendő készülékek és fogyasztásmérőhelyek helyszükségletével.
 4. Lehetőség van tipikus kialakítású szekrények rendkívül gyors definiálására.
  A jellemzők kiválasztásával a már előkészített kialakítások szerint egy varázsló alkalmazás összeállítja a szekrényt.
  Az összeállítás később szerkeszthető, pontosítható.
 5. XVTL sorolható elosztók tervezése 2000 mm magasságig. A szekrény belső és külső kialakításának minden részletre kiterjedő tervezése.
 6. Minden elosztó rendszerhez elkészülnek a szekrények homlokképi és oldalnézeti tervei 1:1 méretarányban (mely bármikor, az alkalmazott nyomtatóval, plotterrel a kívánt méretben kinyomtatható).
 7. Álló elosztószekrényekből összeállíthatók komplett elosztóberendezések (szekrények egymás mellé sorolt rendszere). A program ellenőrzi a csatlakozó mezők összekapcsolhatóságát, sínezési folytonosságát is. Bármely mező egyedi módosítása átvezetődik az elkészített homlokképi és a berendezés mezős nézeti tervére is.
 8. Készülékek kiválasztása. A beépítendő készülékek adatbázisból kiválasztva egy listából könnyen és átláthatóan helyezhetők el a szekrényben. A készülék lehelyezése során a program ellenőrzi a rögzítés módját, a beépítési mélységet, esetleges ütközéseket más készülékekkel. Az ajtókra szerelhető RMQ működtető- és jelzőkészülékek egységes elhelyezését egy speciális funkció alkalmazása könnyíti meg.
 9. Lehetőség van az Eaton termékeken kívül, más gyártók termékeinek betervezésére is. Az idegen készülékek helyfoglalását méretarányos négyzetek jelölik ki. Az alkalmazandó idegen készülékek – később, akár újbóli felhasználáshoz – az adatbázisba eltárolhatók. Ehhez lépésről-lépésre támogatást nyújt a program adatbázis kezelője.
 10. Alkalmazhatók sorkapcsok is. A helykijelölés és -foglalás egy egyszerűsített sorkapocs körvonallal történik, a megadott adatok alapján. Az alkalmazandó sorkapcsokhoz saját adatbázist hozhatnak létre a felhasználók. Általános sorkapcsokat tartalmaz a rendszer.
 11. N/PE sorkapcsok és sorolósín rendszerek. A kiválasztást és listában összeállítást követően azok a szerkénybe elhelyezhetők.
 12. Külső, más rendszerekkel összeállított készüléklisták betölthetők. Ezek a listák akár az Eaton Árlista és anyagkigyűjtő alkalmazásával, villamos tervezőprogramokkal, saját termékrendszerekkel, vagy akár Microsoft Excel táblázattal összeállíthatók. Amennyiben tervjelek is rendelkezésre állnak, azokat a program szintén átveszi az importálás során. A formátum nyílt, mintastruktúra a programmal telepítve van.
 13. Szabadrajzi elemek – vonalak, négyszögek, körök, szövegek (ajtóra vagy szekrényre) – elhelyezhetők a terven. Ezzel olyan kiegészítő információk is rögzíthetők, melyek a terv, vagy annak valamely részletének értelmezését, felhasználását segítik. Az általános tervezőrendszereknél használt Háló, Raszter és Ortho funkciók szintén rendelkezésre állnak.
 14. Termékek kereshetők típus vagy rendelési szám alapján is. A keresendő szórészlet megadásával a program kigyűjti az összes előfordulást. A megtalált tételek az adott szekrény terméklistájába beilleszthetők.
 15. A már kiválasztott készülékek automatikusan elhelyezhetők a szekrényben a listában elfoglalt sorrendben (a lehelyezése során a program ellenőrzi a rögzítés módját, a beépítési mélységet, esetleges ütközéseket más készülékekkel). A működtető- és jelzőkészülékek az ajtóra, minden más készülék DIN sínre (kalapsín), szerelőlapra vagy gyűjtősínre rögzítődik.
 16. Minden készülékhez megadható tervjel. A tervjeleket akár automatikus számozással is lehet definiálni.
 17. Lehelyezett készülékek pozíciója megváltoztatható. Az áthelyezéskor is ellenőrzi a program a rögzítés módját, beépítési mélységet, helyet a sínen, ajtón stb. Áthelyezés csoportosan is elvégezhető, valamint teljes, készülékezett tartósíneket is át lehet helyezni.
 18. A szekrények módosítása bármikor lehetséges, az aktuálisan összeállított készüléklisták figyelembe vétele mellett. Amennyiben a módosítások nem érintik a geometriai kialakítást, úgy a már lehelyezett készülékek elrendezése sem fog változni. Például egy elosztó védettségének megváltoztatása, vagy a bevezetők, lábazatok módosítása bármikor egyszerűen elvégezhető. Olyan módosítások, melyek a szekrény családját, rendszerét, méreteit érintik, a készülékek elhelyezését a módosítást követően újra el kell végezni (a listákban a készülékek természetesen megmaradnak, csak a pozíciójukat kell újra meghatározni).
 19. Készülékek tartozékai, valamint szekrény szerelvények, mint kiegészítők is kiírhatók a tervekhez. Lehetőség van egyéb, idegen termékek felvételére az elosztók anyaglistáihoz. Az idegen termékek rögzíthetők a felhasználói adatbázisban is. „Nem kézzelfogható” árak és költségek, mint egyéb költségek definiálhatók. Ezek figyelembe vétele csak a szekrények ármeghatározásánál történik úgy, mint felárak (pld. szerelési díj).
 20. Tartósínek kiválasztása – típus, sín mélységi és magassági pozíció, rögzítők és felfogók típus megadásával. A tartósínek sematikus ábrázolással jelennek meg a terven. A sín lehelyezésekor megfelelőségi és ütközésvizsgálatot végez a rendszer.
 21. XVTL sorolható elosztókhoz alkalmazható beépítőkészletek, szerelőrendszerek és gyűjtősínek kiválasztása. XVTL mezők összetett és mindenre kiterjedő belső kialakítása, tervezése.
 22. SASY gyűjtősín-rendszerek alkalmazása.
 23. Fogyasztásmérő helyek és szekrények kialakítása. Megfelelőségi és ütközésvizsgálat az összeállítás során.
 24. Vezetékcsatornázás a szekrényen belül vízszintes és függőleges irányokban. Az alkalmazandó csatornák a felhasználói adatbázisba eltárolhatók.
 25. Előlapokkal (maszkok) és üres, fel nem használt helyek vaktakarókkal automatikusan is lefedhetők a szekrények.
 26. Melegedés-számítás. Global-Line és xBoard kiselosztók esetén összehasonlíthatja a beépített készülékek veszteségét a gyártói max. megengedett veszteségi ajánlással. xBoard+, XVTL elosztószekrények esetén kiszámíthatja a hőmérséklet-emelkedést az IEC 890+A1 szabvány szerinti számításokkal.
 27. Anyaglisták készítése. Listaárak (Eaton termékekre) vagy megadott árak (idegen, egyéb termékek, készülékek) kezelése minden tételhez. Minden tétel a kedvezmény és felár rendszer szerint be van sorolva. A kedvezmények és felárak, mint százalékos módosítók adhatók meg. Az árak végül az alábbiak szerint kerülnek kiszámításra:
  Beszerzési ár = Listaár – Listaár * Kedvezmény / 100
  Ár = Beszerzési ár + Beszerzési ár * Felár / 100
  Abban az esetben, ha nem szükséges részletes árkalkuláció (kedvezmény és felár csoportok figyelembe vétele), lehetőség van arra, hogy egy általános (beszállítói) faktorral képezzék az árakat. Az elosztó teljes ára meghatározásra kerül. Az anyaglista előállítási algoritmus (pld. kerekítés csomagolási egységekre), valamint a faktorok szabadon módosíthatók.
 28. Elosztók tömegének meghatározása.
 29. Elosztók homlokképi terveinek nyomtatása készülékekkel, szerelőlapokkal, tartóelemekkel. Oldalnézet nyomtatása a tartóelemek mélységi jelöléseivel,az elosztók főbb méreteinek feltüntetésével. Minden tartóelem (szerelőlap, DIN sín) mélységi pozíciója feltüntetve a terveken. Választhatóan nyomtatható a szekrény nézet (tartósínek, készülékek, maszkok, vaktakarók), ajtó nézet (ajtóra szerelt működtető, jelzőkkel) és a főgyűjtősínekkel (XVTL elosztók). Nyomtatási beállításként megadhatók a nyomtatási vonalvastagságok, a nyomtatási méretarányok (pld. M1:10) illetve a laphoz igazított nyomtatás is.
 30. Lehetséges a tervek DXF formátumba exportálása (CAD rendszerek általános fájlformátuma), melyet akár fel lehet dolgozni egyéb tervezőprogramokkal is, például AutoCAD.
 31. Anyaglisták nyomtatása.
 32. Az anyaglisták számos formátumba exportálhatók, többek között Microsoft Excel (.XLS)-be is.
 33. Az anyaglisták exportálhatók Microsoft Excel formátumba, M-PROFIL standard formátumába illetve az Eaton Árlista alkalmazásának formátumába is.
 34. Anyaglista exportja SAP import formátumba.
 35. Projekt archiválás. Minden információ egy fájlba lementve.
 36. Kézikönyv és súgó (angol nyelven).

Rendszer és szoftver követelmények (ajánlott minimális konfiguráció):

 1. PC, Pentium III vagy nagyobb, min. 32 MB RAM (64 MB javasolt), min. grafikus felbontás 800x600 (1,024x768 javasolt), 15“ megjelenítő, egér, nyomtató (lézernyomtató, plotter stb.).
 2. Merevlemezen legalább 200 MB szabad terület,
 3. Operációs rendszer - Windows95 és újabb rendszerek vagy WindowsNT 4.0, Windows2000 Professional (ServicePack 1 telepítve), vagy WindowsXP, Windows Vista.M-profil Regisztráció és szoftverletöltés

mprofil.moeller.cz

M-profil tervezőrendszert fejlesztette:
Ing. Petr Slavata, CAD Consulting, Brno, Czech Republic © 1997-2009


Ismertető

M-profil

  PDF  2 MB
  Prezentáció

Alapképzés I.

  PPS  3,8 MB